Wielkanocne pychotki z pieca

Dzień dobry!

Moi drodzy dziś przed Wami nie lada wyzwanie – zajęcia kulinarne. Podwijamy rękawy i zapraszam Was z Mamą/ Tatą do kuchni. Skoro Wielkanoc tuż tuż to muszą być  wielkanocne babeczki. Przygotujcie składniki,  pomoc Rodziców będzie niezbędna. A oto przepis:

Babeczki wielkanocne
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
120g miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

Babeczki:

  • Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
  • Dodać aromat, połowę mąki, wymieszać. Wlać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
  • Babeczki piec w temperaturze 160 oC na funkcji termoobieg przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

SMACZNEGO!!! Oczywiście czekamy na zdjęcia:)