Jak powstaje chleb?

Dzień dobry kochane dzieci!

 

Dzisiaj dowiemy się jak powstaje chleb?

Na początku wysłuchajcie wiersza i obejrzyjcie krótki filmik .

Wiersz „Pieczywo” Bogusława Szut.

Skąd, na stole, smaczny chlebek?
Rolnik sieje ziarno w glebę.·(Gleba to jest ziemia czarna, w której rośnie zboże z ziarna).
Kiedy zboże jest dojrzałe, rolnik kosi je z zapałem,
potem młóci, w swych maszynach i wywozi plon do młyna.
Młynarz, w młynie, ziarno miele, białej mąki robi wiele.
Z mąka trafia do piekarza, który ciasto, z niej wytwarza.
Z ciasta robi: chleb, rogale…W piecu piecze je wytrwale.
Jest pieczywo! ślinka leci. Więc, smacznego, drogie dzieci! 

 

Następnie opowiedzcie kolejno jaki jest proces powstawania chleba, nazwijcie zawody: rolnik, młynarz, piekarz.

Co każdy z nich robi? Ułatwi wam to historyjka obrazkowa oraz karta pracy.

 

 

Zadanie na dziś: „Pieczemy chleb!” – przygotowanie chleba do wypieku. (wg przepisu poniżej lub własnego przepisu na chleb)

Rodzic przygotowuje: 375 g mąki pszennej pełnoziarnistej, saszetkę suchych drożdży, łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, 300 ml letniego mleka, 100 ml oleju, 125 g płatków owsianych (lub otręby, pestki słoneczka, pestki dyni), masło do posmarowania formy, sito, duża miska, duża łyżka do mieszania, formę do pieczenia, ściereczka.

Dokładnie umyć ręce. Mąkę przesiać przez sito do miski i wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, sól, mleko, olej i płatki owsiane. Wyrobić masę przez ok. 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i przełożyć na stolnicę posypaną małą ilością mąki. Dobrze zagnieść rękami. Uformować podłużny bochen i ułożyć na posmarowanej masłem formie. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, piec około godziny w temperaturze 180°C.

 

 Po upieczeniu chleba:

„Degustacja chleba” – zwrócenie uwagi czy dziecko samodzielnie spożywa posiłki i sprząta po posiłku.

„Emocje” – dziecko nazywa swoje emocje, które towarzyszyły mu podczas wspólnego pieczenia chleba.

„Niebezpieczeństwo poparzenia” – uświadomienie dziecku konieczności przestrzegania zasad bezpiecznego korzystania ze sprzętów kuchennych pod opieką dorosłych.

 

Jeżeli Państwo nie mają możliwości upieczenia z dzieckiem chleba proponujemy dwie zabawy:

  1. Formowanie chleba, rogalików, bułek, precli, babeczek z masy solnej, plasteliny, ciastoliny.

Przepis na masę solną: rodzic przygotowuje 1 szklankę mąki, 1 szklankę soli, ok. 0,5 szklanki wody (wodę możemy zabarwić barwnikiem lub bibułą).

Do głębokiej miski wsypać mąkę i sól. Dokładnie mieszać i wlewać niewielką ilość wody. Mieszać, rozgniatać grudki, dodać odrobinę wody i ponownie mieszać. Ciasto wyjąć na stół lub stolnicę i ugniatać, aż będzie gładkie (około 5 minut).

  1. Rysowanie w mące.

Czekamy na zdjęcia Waszych wypieków  J

Miłego weekendu J