Dzień dobry 🙂
Święta Wielkanocne coraz bliżej, więc dzisiaj porozmawiamy sobie o zwyczajach i symbolach tych Świąt.
Zachęcamy do obejrzenia wraz z dziećmi krótkiego filmiku przybliżającego nam ww. symbole 🙂
Po obejrzeniu prezentacji dzieci odpowiadają na pytania.
Pytania:
- Czego symbolem są palmy? (odp. odradzającego się życia)
- Z czego robi się palmy? (odp. z różnych gałązek: bukszpanu, wierzby, suszonych kwiatów i ozdabia bibułą)
- Dlaczego biło się domowników palmami? (odp. żeby dać im szczęście przez cały rok)
- Co to są pisanki? (odp. pięknie ozdobione jajka)
- Czego używamy do zrobienia pisanek? (odp. kolorowych barwników, roztopiony wosk, ostre narzędzia, farby, pisaki, kolorowy papier)
- Kiedy święcimy pokarmy w święconce? (odp. w Wielką Sobotę)
- Co powinno znaleźć się w koszyku? (odp. pisanki, baranek z lukru, wędliny, masło, chleb, chrzan)
- Kiedy jemy poświęcone pokarmy? (odp. podczas śniadania wielkanocnego)
- Kiedy szukamy wielkanocnego zajączka? (odp. po śniadaniu wielkanocnym)
- Gdzie zwykle są chowane niespodzianki od zająca? (odp. w ogrodzie, pod krzakami)
- Co to jest Śmigus Dyngus? (odp. lany poniedziałek – oblewanie wodą)
- Co dawało się, żeby uniknąć zmoczenia w Lany Poniedziałek? (odp. pisankę)
Następnie prosimy aby dzieci wykonały zadania z kart pracy cz.3 , str 44 i 45.
Zachęcamy aby razem z dziećmi wykonać wielkanocne koguciki z ugotowanych jajek- nie musicie Państwo dzisiaj- możecie to zrobić wspólnie szykując wielkanocne śniadanie 🙂 . Do wykonania naszych kogucików będziemy potrzebować ugotowanych na twardo jajek, ziarenek pieprzu oraz kawałek marchewki. Proszę pamiętać aby przy krojeniu marchewki dać dziecku plastikowy nóż, bądź taki, którym się nie skaleczy.
Oto przepis:
Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Marchewkę gotujemy na pół twardo i kroimy na plasterki. Z plasterków wycinamy kogutkowe grzebienie i dzióbki. Ugotowane jaja nacinamy od węższej strony i wkładamy grzebienie i dzióbki. Z ziarenek pieprzu robimy oczy. Dolną część jaja ścinamy lekko nożem, „aby kogutek stał prosto”. Gotowe kogutki układamy na talerzu wyłożonym sałatą i majonezem.
SMACZNEGO ! 😀